Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiesparen.be

Heb je vragen over energie besparende maatregelen, wens je informatie over energiezuinig bouwen en verbouwen, welke premies worden er uitgereikt voor energiebesparende werken, informatie over groene energie en WWK's, energieprestatiecertificaten, informatie over het Vlaamse energiebeleid, 125 publicaties in verband met energie, ...

Kortom: zit je met vragen over energie in en rond uw woning, consulteer de website www.energiesparen.be

Vlaanderen is energie

De energiemarkt: een aantal aanpassingen en nieuwigheden!

1. Verhoging btw op elektriciteit van 6 naar 21% vanaf 1 september 2015

De federale regering Michel besliste een tijdje geleden om een einde te maken aan de tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit voor gezinnen. Hierdoor steeg vanaf 1/09 de btw op elektriciteit terug van 6 naar 21%. De voorschotfacturen vanaf 1/9 zullen stijgen omdat er opnieuw wordt gerekend met 21% btw en stijgt de elektriciteitsfactuur van alle gezinnen.

Alle componenten van de factuur voor elektriciteitslevering, zoals de energiekosten, netkosten, vaste vergoedingen, … die aan de btw onderworpen zijn, zullen aan 21% worden gefactureerd.

Wat zal de impact zijn op de afrekeningsfactuur?
De btw-verrekening zal automatisch en transparant gebeuren op basis van het gestandaardiseerd verbruiksprofiel zoals voorzien in de regelgeving. Het verbruiksprofiel geeft per kwartier of per uur van een volledig jaar het relatieve verbruik weer van een bepaald type van energieklanten. Uw elektriciteitsverbruik van 1 april 2014 tot en met 31 augustus 2015 wordt verrekend aan het btw-tarief van 6%. Uw verbruik na 1 september aan het btw-tarief van 21%.

Moet ik op 1 september mijn meterstanden opnemen en overmaken aan mijn netbeheerder of leverancier?
Neen, dat is niet nodig, alles wordt automatisch verrekend.

Is het prosumententarief ook onderworpen aan de btw-verhoging?
Ja, ook het prosumententarief stijgt vanaf 1/9. Dit is een tarief dat consumenten die zelf energie opwekken met een installatie ≤ 10 kW (zonnepanelen, WKK-installaties, windmolens) moeten betalen voor het gebruik van het distributienet.
http://www.vreg.be/nl/nieuws/1-september-verhoging-btw-op-elektriciteit-van-6-naar-21

2. Prosumententarief

Voor wie en waarom?
Sinds 1 juli 2015 moeten prosumenten (=consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) met een decentrale productie-installatie ≤ 10 kW én een terugdraaiende teller betalen voor het gebruik van het distributienet. De prosumenten droegen tot voor kort niet bij aan het gebruik van het elektriciteitsdistributienet van de netbeheerder, terwijl ze het net wel in twee richtingen gebruiken (afname en injectie). De netkosten werden vooral gedragen door netgebruikers zonder een decentrale productie-installatie. Deze ongelijkheid wordt via het prosumententarief rechtgetrokken zodat de netkosten verdeeld worden over iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt.

Hoeveel moet u als prosument betalen?
Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) van de installatieHoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. Er werd gekozen voor het maximale AC-vermogen van de omvormer omdat dit de beste indicator is om de maximale impact die uw installatie op de werking van het net kan hebben, weergeeft.

Om te weten hoeveel u zal moeten betalen vermenigvuldigt u het maximale AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag van uw netgebied. Voorbeelden van berekeningen vindt u terug op de website van het Vreg.
www.vreg.be/nl/prosumententarief

3. Herkomst stroom vergelijken

Via de Vreg module kan u:
a. de energiebronnen van de aangeboden elektriciteit per contract bekijken (hernieuwbaar, WKK, fossiel, kernenergie)
Een leverancier biedt soms meer dan één elektriciteitscontract aan. Bekijk de herkomst van elk contract van één welbepaalde leverancier.
b. een vergelijking maken tussen verschillende leveranciers over de oorsprong van de geleverde stroom:
* land van herkomst
* detail van de energiebronnen

Selecteer de leveranciers waarvan u de stroomherkomst wil vergelijken (maximaal 3 tegelijk).
Zet links een vinkje voor de naam van de leveranciers en klik op "Vergelijk geselecteerde leveranciers". Zowel gezinnen als bedrijven kunnen deze herkomstvergelijker gebruiken.
http://www.vreg.be/nl/nieuws/nieuw-op-vregbe-de-herkomstvergelijker

4. De V-test = prijzen vergelijken

Bent u op zoek naar de goedkoopste leverancier voor elektriciteit en aardgas? Iedereen die energie verbruikt in z’n woning kan zowel voor elektriciteit als voor aardgas de beste leverancier zoeken. Het maakt niet uit of u in een (huur)woning of appartement woont. Het resultaat van de V-test® is inclusief btw.
Doe jaarlijks de V-test en controleer of u nog steeds energie verbruikt aan de beste tarieven!
http://www.vreg.be/nl/prijzen-vergelijken-v-test

Nog meer info, nieuwigheden en veelgestelde vragen vindt u terug op de website: www.vreg.be

VREG