
#Streekmotor23 geeft sociale projecten tot 12.000 euro steun
Oproep voor lokale initiatieven geopend
Heeft je wijk nood aan een groene ontmoetingsplek? Wil je vzw activiteiten organiseren om kwetsbare jongeren te ondersteunen? Droomt je sportvereniging van een G-sportwerking? Of heb je een ander idee waarmee je de wereld een beetje beter kan maken voor je streek en je streekgenoten? Blijf er niet mee zitten: pitch het voor 8 november bij #Streekmotor23 en krijg een financieel duwtje in de rug.
Streekfonds Oost-Vlaanderen maakt werk van een warme provincie, waar het voor iedereen goed is om te wonen, te werken, te ontspannen, te leven en op te groeien. Daarom ondersteunt het samen met heel wat gemotiveerde mensen en organisaties uit de regio jaarlijks diverse lokale initiatieven die een verschil maken.
“Afgelopen jaar kregen 39 sociale, inclusieve initiatieven verspreid over de hele provincie in totaal 376.141 euro steun”, vertelt coördinator Stefanie Albers. “Concreet begeleidt Streekfonds Oost-Vlaanderen de geselecteerde projecten om via een crowdfunding de helft van de benodigde middelen in te zamelen. Dankzij de financiële steun van onze partners verdubbelen we vervolgens het opgehaalde bedrag, met maximaal 6.000 euro. Het plafond ligt deze keer 1.000 euro hoger dan de voorbije jaren.”
Gezocht: projecten die mens en omgeving verbinden
Wie op een duurzame manier een maatschappelijke nood wil aanpakken in zijn buurt, stad of gemeente kan zich vanaf vandaag t.e.m. 8 november kandidaat stellen via streekfondsoostvlaanderen.be.
“Belangrijk is dat je lokaal project erop gericht is om mensen met elkaar en met de (leef)omgeving te verbinden, en dat je er als initiatiefnemer klaar voor bent om straks de handen uit de mouwen te steken om je concreet idee uit te voeren”, aldus Albers. “Wil je jouw project nog even aftoetsen, mail naar info@streekfondsoostvlaanderen.be of schrijf je in voor het digitale infomoment op 18 september of 10 oktober.”
Sterke regionale werking in Vlaamse Ardennen en Denderstreek
Streekfonds Oost-Vlaanderen opereert onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting en gelooft sterk in de kracht van lokale netwerken. Buurtbewoners kennen als geen ander de noden en opportuniteiten in hun streek. Daarom is de werking opgesplitst in vijf regio’s. Voor #Streekmotor23 komen projecten in aanmerking in de volgende steden en gemeenten: Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Gavere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lede, Lierde, Maarkedal, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zwalm.
Ontmoetings- en activiteitenhuis Beugelhof in Zottegem, deel van de vzw Beschut Wonen ‘De Vlaamse Ardennen’, werkte in het verleden samen met #Streekmotor23. Bezoekers en vrijwilligers richtten er onder meer een moestuin in, waar buurtbewoners en mensen met een psychosociale kwetsbaarheid contacten kunnen leggen en een zinvolle dagbesteding vinden. “De middelen in de geestelijke gezondheidszorg zijn schaars. Om zulke projecten te kunnen waarmaken, hebben we dus externe steun nodig”, vertellen initiatiefnemers Ann Artois en Eva Feliers. “De fondsen en ondersteuning van #Streekmotor23 zijn voor ons een onmisbare hulp geweest.”
Bekijk hier alle inspirerende projecten van #Streekmotor23.
Eerdere projecten uit Wortegem-Petegem: