Overslaan en naar de inhoud gaan
Onze diensten zijn gesloten op 15 november. Bekijk hier alle sluitingsdagen.

BVLAR informeert: Stormschade.Vlaanderen online

Tijdens hevige storm en regenval krijgt de noodcentrale 112 vaak veelvuldige oproepen tegelijk te verwerken. Deze veelvuldige oproepen kunnen ervoor zorgen dat er een wachtrij ontstaat in de noodcentrales. Burgers die op dat moment bellen naar de noodcentrale voor een dringende oproep (bijvoorbeeld brand, ongeval met geknelden, opgesloten persoon,…) dienen als gevolg hiervan langer te wachten totdat hun oproep wordt beantwoord.

Het uitgangspunt is dat de noodcentrale 112 ten allen tijde beschikbaar blijft voor oproepen met levensgevaar. Om capaciteit op de 112-lijn vrij te maken wordt in sommige situaties (bij dreigend weer) een bijkomend noodnummer geactiveerd, waarop de burger terecht kan voor niet-levensbedreigende oproepen (omgevallen boom op de rijweg, pompen van water,…). Dit nummer is 1722.

Daarnaast kunnen burgers de brandweer bereiken via een elektronisch formulier op de website www.bvlar.be. Het formulier wordt onmiddellijk ingeladen in het oproepsysteem, en behandeld volgens prioriteit.

Omdat heel wat brandweerzones dergelijke diensten aanbieden werd onlangs een nieuw platform opgericht, dat al deze informatie bundelt, voor heel Vlaanderen: Stormschade.Vlaanderen. Op deze website geeft u uw adres in, waarna u onmiddellijk wordt omgeleid naar de website van de bevoegde brandweerzone, alwaar u het onlineformulier kunt invullen. Bij registratie op de website kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij noodweer via een Noodweer Waarschuwingsmail. Hetzelfde platform biedt eveneens diensten aan voor wateroverlast, wespenverdelgingen en verdelgingen van processierupsen.

Brandweerzone Vlaamse Ardennen moedigt het gebruik van deze onlineformulieren sterk aan, omdat het snel en gemakkelijk is. Bovendien heeft de brandweerzone dan alle nodige informatie ter beschikking om adequaat hulp te bieden tijdens hevige storm of regenval. En daarnaast blijven de lijnen in de noodcentrale vrij voor dringende hulp. 

Websites:
www.stormschade.vlaanderen
www.wateroverlast.vlaanderen
www.wespennest.vlaanderen
www.processierups.vlaanderen