Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven nog zeker tot en met 31 maart 2021 op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
Meer info over de maatregelen rond corona Ik heb hulp nodig/ik wil hulp bieden
groene stroom

Tiende editie Groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen gaat van start. 

Het is dit jaar de tiende keer dat de Provincie Oost-Vlaanderen de groepsaankoop voor 100% groene stroom en aardgas organiseert. Vorige campagne koos de Provincie resoluut voor groene stroom van eigen bodem. Dit jaar bieden ze dit opnieuw aan. Door alle geïnteresseerden te verzamelen en samen energie in te kopen, zakt de prijs bovendien aanzienlijk. Particulieren, zelfstandigen en KMO’s kunnen zich inschrijven vanaf 23 november 2020 via www.oost-vlaanderen.be/groepsaankoop

25% huishoudens veranderde van energieleverancier

In 2019 veranderden zo’n 715.0491 huishoudens van energieleverancier. Uit jaarlijks onderzoek van de VREG blijkt dat de prijs hierbij de belangrijkste reden is om over te stappen. Via de Groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen in 2020 stapten zo’n 33.000 consumenten over naar een voordeliger en groener energiecontract. Voor een Oost-Vlaamse gezin kon de energiefactuur gemiddeld 477 euro goedkoper.

Naast prijs speelt duurzaamheid de laatste jaren een steeds grotere rol. Volgens de VREG was er in 2019 opnieuw sprake van een toename aan opgewekte groene stroom, met name uit biomassa, wind en biogas. Daartegenover stond een sterke daling in kernenergie. Steeds meer Vlamingen gaan bewuster om met hun energie. Via de Groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen wordt het voor gezinnen en professionelen eenvoudiger om een keuze voor groene en lokale energie te maken. Het doel dit jaar is dan ook om zoveel mogelijk Vlamingen voordelige en duurzame energie aan te bieden. Het kwaliteitslabel van de CREG bevestigt de professionaliteit van de organisator van de Groepsaankoop en laat de onafhankelijkheid tegenover energieleveranciers zien. Ook geeft het CREG-label aan dat de informatievoorziening vanuit de Groepsaankoop als correct, toegankelijk en volledig beschouwd wordt.

Gratis en vrijblijvend inschrijven

Iedereen kan zich gratis en vrijblijvend inschrijven voor de Groepsaankoop. Het is mogelijk je in te schrijven tot 2 februari 2021. Naast particulieren kunnen ook KMO’s en zelfstandigen deelnemen. Inschrijven kan online via www.oost-vlaanderen.be/groepsaankoop, via het gratis nummer 0800 60 60 of via de milieudienst van het gemeentebestuur (na afspraak via het nummer 056 68 81 14). 

Hoe meer particulieren en professionelen zich inschrijven, hoe scherper het aanbod van de winnende energieleverancier zal zijn. De veiling vindt plaats op 2 februari 2021. Tijdens de veiling concurreren verschillende leveranciers met elkaar om een zo laag mogelijke prijs aan te bieden. Uiterlijk drie weken na de veiling ontvangen de deelnemers een persoonlijk aanbod. Zij hebben dan tot 6 april 2021 om te beslissen of ze op het aanbod ingaan. Een vlotte overstap wordt daarna gegarandeerd. 

Het publiek kan voor info terecht bij:
Provincie Oost-Vlaanderen
0800 60 601 (werkdagen van 9u00 tot 20u00)
groenestroom@oost-vlaanderen.be

Provinciaal loket
PAC ‘Het Zuid’, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent
Openingsuren: weekdagen 9u30 tot 12u00 en 13u30 tot 16u00