Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven nog zeker tot en met 31 maart 2021 op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
Meer info over de maatregelen rond corona Ik heb hulp nodig/ik wil hulp bieden

Intergemeentelijke veiligheidscel roept op tot burgerzin

Met de feestdagen in aantocht is het volgen van de coronamaatregelen extra moeilijk. “We willen iedereen oproepen om je aan de maatregelen te houden. De politiediensten houden geen heksenjacht, we rekenen op burgerzin” zegt de intergemeentelijke veiligheidscel van de politiezone Vlaamse Ardennen.

De situatie in de gemeenten van politiezone Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem) volgt de trend zoals in de rest van het land: de cijfers volgen een lichte stijging. “Als we naar het incidentiecijfer kijken in onze politiezone, dan zien we dat het opnieuw een stijgende lijn volgt. Sommige cijfers kunnen we verklaren door woonzorgcentra, maar andere niet. Dat stijgend aantal besmettingen situeert zich bij de bevolking en daar maken we ons toch zorgen over”, zegt de intergemeentelijke veiligheidscel. 

incidentie politiezone Vlaamse Ardennen

“Onderschat het virus niet”

De oproep van de veiligheidscel wordt bijgestaan door Kruisemnaar Johan Browaeys, een van de eerste coronapatiënten in onze regio. Hij heeft maandenlang strijd geleverd tegen het virus. “Sommige mensen onderschatten nog altijd deze pandemie. Ik vind dat heel erg. Je kan het virus oplopen zonder je het beseft. De impact dat het virus kan hebben op je gezondheid is enorm groot. Ik heb maanden gerevalideerd en alles opnieuw moeten leren. Nog steeds heb ik last van vermoeidheid”, zegt Johan Browaeys.

Het sensibiliseren van anderen vindt hij erg belangrijk. “Ik wil mensen motiveren om dit serieus te nemen. Want de gevolgen van het coronavirus waren niet alleen groot voor mezelf: ook voor mijn naaste familieleden was het een heel zware periode. Bovendien heeft de zorg voor coronapatiënten ook grote financiële gevolgen voor de gemeenschap. Denk dus na voor je de maatregelen overtreedt: het kan niet alleen gevolgen hebben voor jezelf, maar ook voor je familieleden en de gemeenschap in het algemeen”, besluit Johan Browaeys. 

Geen heksenjacht

“Het is nu tijd om de keuze te maken: willen we een derde golf vermijden? Absoluut. Maar dan moeten we ons aan de maatregelen houden. Het is niet leuk, maar we hopen dat iedereen zal kiezen voor de gezondheid van elkaar en de ondersteuning van de zorgsector. De politiediensten zullen tijdens de feestdagen controleren, maar geen heksenjacht voeren. We rekenen op het gezond verstand en de burgerzin van iedereen”, besluit de intergemeentelijke veiligheidscel.