Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
Meer info over de maatregelen rond corona Meer info over de vaccinatiecampagne
terug naar school

Veilig terug naar school

Binnenkort is het weer zover: de start van het nieuwe schooljaar! Vele mama’s en papa’s zijn nu reeds begonnen (of reeds klaar) met de voorbereidingen voor een goede start van het nieuwe schooljaar. Sta ook eens stil bij hoe je naar school zal gaan. In het enthousiasme om iedereen terug te zien en in de drukte van de eerste schooldagen, vergeten we al vlug even onze veiligheid. Daarom geven wij je alvast al enkele tips om veilig terug te keren naar school.

Zullen je kinderen te voet of met de fiets naar school gaan?

Dan is het belangrijk, om nu al de route te oefenen die ze zullen moeten volgen. Kies niet altijd de snelste/kortste route, maar kies de veiligste. Wandel of fiets nu reeds het traject af met je kinderen en wijs hen onderweg op belangrijke punten (kruispunten, opritten, parkings, …) en vooral op de verkeersregels. Voor kinderen is het vooral van belang dat ze de betekenis kennen van de belangrijkste verkeersborden en de voorrang van rechtsregel.

Gaat je kind te voet naar school?

Leer je kind dan veilig oversteken (liefst op een zebrapad), waarbij het maken van oogcontact met de bestuurders belangrijk is. Laat je kind ook altijd zo dicht mogelijk aan de kant van de huizen wandelen, niet tegen de straatkant.

Zal je kind met de fiets naar school gaan?

Controleer dan enkele dagen voordien de fiets om er zeker van te zijn dat alle technische eisen (remmen, verlichting, fietsbel, banden, …) in orde zijn. Laat je kind zeker een fietshelm dragen. Deze is niet wettelijk verplicht, maar een sterke aanrader voor hun veiligheid! Leer je kind de dode hoek van vrachtwagens en bussen kennen. Leer hen om zeker 3 meter achter deze voertuigen te blijven, want naast zo’n voertuig kan de bestuurder je onmogelijk zien. 

Neemt je kind het openbaar vervoer om naar school te gaan?

Ook dan oefen je best enkele keren het traject met je kind. Indien mogelijk ga je de eerste dagen best mee, want door de verkeersdrukte tijdens de eerste schooldagen is de verkeerssituatie heel anders voor je kind. 

Neem je toch de auto om je kind af te zetten aan school?

Klik je kind dan correct vast in het voor hem/haar bestemde kinderzitje. Parkeer je wagen dan op de daarvoor voorziene parkeerplaatsen en zorg niet voor nodeloze parkeeroverlast en onveilige situaties aan de schoolpoort. Matig ook je snelheid als je in de buurt van een school komt en wees alert. Een kind kan snel onverwachte manoeuvres uitvoeren. 

Ongeacht hoe je je kinderen naar school laat gaan, moet je ervoor zorgen dat ze goed zichtbaar zijn in het verkeer. De dagen zullen korter gaan worden, waardoor het in de ochtend- en avondspits sneller donker zal zijn. Het dragen van een fluohesje zal al voor meer zichtbaarheid/veiligheid zorgen. Je kind kan zijn/haar fluohesje gemakkelijk pimpen met stickers en dergelijke, waardoor ze hun vestje toch nog hip kunnen maken. 

En vergeet vooral niet: vertrek op tijd, zo hoef je je niet te haasten! Want wie zich moet haasten, let minder goed op in het verkeer en neemt onnodige (en onveilige) risico’s.

Bron: Politiezone Vlaamse Ardennen