Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
water

PFAS Flanders Fieldweg, Waregem – No regret-maatregelen

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft recent de resultaten van een oriënterend bodemonderzoek ontvangen waarbij de aanwezigheid van zogeheten perfluorverbindingen of ‘PFAS’ werd onderzocht. Het gaat om metingen op en rond de volgende locatie: Flanders Fieldweg 37, 8790 Waregem.

Op verschillende meetpunten zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in het grondwater. Daardoor is er voor omwonenden een risico op herhaaldelijke blootstelling. Het gaat in Wortegem-Petegem om gronden in de buurt van de Spitaalbosstraat, Dennenstraat en Waregemseweg, tegen de grens met Waregem.

Op basis van dit onderzoek adviseert het Departement Zorg om no regret-maatregelen te nemen op die locatie en in een zone van 500 m rond die locatie. Alle eigenaars en bewoners van gronden in die zone werden per brief op de hoogte gesteld.

Wat zijn no regret-maatregelen?

No regret-maatregelen zijn maatregelen die worden genomen uit voorzichtigheid in afwachting van meer wetenschappelijke informatie. No regret-maatregelen zijn bedoeld om de bevolking te beschermen.

Wat kunt u doen om blootstelling te beperken?

  • Gebruik uw putwater niet als drinkwater, ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
  • Gebruik uw putwater niet om uw zwembad vullen en moestuin water te geven.
  • Putwater kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals uw auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruikt u hiervoor best regenwater i.p.v. grondwater.

Algemene aanbevelingen voor alle omwonenden van mogelijk PFAS-verontreinigde zones:

  • Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Volg de aanbevelingen in de voedingsdriehoek en eet gevarieerd, van verschillende bronnen.
  • Voor alle aansluitbare putwatergebruikers: sluit u aan op het openbaar waterleidingnet.

Als u wordt blootgesteld aan PFAS, heeft dat niet onmiddellijk gevolgen voor uw gezondheid. Maar als u langdurig aan veel PFAS wordt blootgesteld, kan dat op termijn wel gevolgen hebben. Het zijn stoffen die we bijna niet kwijt geraken uit het lichaam en die zich dus opstapelen in het lichaam.

Indien uw woning zich in het gebied rond de onderzochte locatie bevindt, adviseren we u uit voorzorg om een aantal blootstellingsbeperkende maatregelen, zogenaamde ‘no regret-maatregelen’, na te leven, om uw blootstelling zo veel mogelijk te beperken.

Het wetenschappelijk onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid is nog volop in evolutie. Bijkomende onderzoeken in Vlaanderen zullen de situatie van de PFAS-verontreiniging beter in kaart brengen. Op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en meetresultaten kan Departement Zorg de maatregelen aanpassen.

Waar vindt u meer informatie?