Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
Vaccinatie

Coronapas

Een coronapas of CST is een document met daarop een QR-code dat alle essentiële informatie bevat. Je kan het zowel op papier als digitaal verkrijgen. Met zo'n pas kan je bewijzen dat je ofwel minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, maximaal 6 maanden geleden hersteld bent van het coronavirus of een recente negatieve coronatest hebt afgelegd.

Er zijn dus drie soorten certificaten: 

 • Een vaccinatiecertificaat dat aangeeft dat je ten minste twee weken geleden volledig gevaccineerd werd. 
 • Een testcertificaat als bewijs van een coronatest met een negatief resultaat. De geldigheidsduur van die coronatest hangt af van de soort test die je hebt afgelegd. Een negatieve PCR-test is geldig vanaf de dag van de test tot maximaal 48 uur later. Een snelle antigenentest is geldig vanaf de dag van de test tot maximaal 24 uur later. Een testcertificaat is geldig tot het einde van de kalenderdag waarop het certificaat vervalt.
 • Een herstelcertificaat voor personen die minstens 11 dagen hersteld zijn na een positieve coronatest. Dit certificaat is 180 dagen geldig, vanaf de afname van de test.

Een coronapas is niet het vaccinatiekaartje dat je kreeg na je vaccinatie. Je herkent een officieel coronacertificaat aan de QR-code.

Hoe verkrijg ik een coronapas?

 • op de CovidSafeBE-app,
 • op sites zoals mijngezondheid.be, myhealthviewer.be
 • in Mijn Burgerprofiel
 • Via de post. Hou dan wel rekening met een wachttijd van 1 week tot je het thuis ontvangt. Je kan enkel een vaccinatiecertificaat aanvragen, herstel- en testcertificaten worden niet per post verstuurd. Een vaccinatiecertificaat per post aanvragen doe je door te bellen naar het nummer 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur).

Waar moet ik mijn coronapas tonen?

 • In horecazaken
 • In fitnesscentra
 • Bij publieke en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten.
 • In schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema’s, musea en (indoor) pret- en themaparken.
 • Discotheken (let op: deze zijn verplicht gesloten tot zeker 15 december 2021)
 • Als je op reis gaat, bekijk hier de reisadviezen.

Aan de ingang zal je gevraagd worden om je CST en je identiteitskaart of ander identiteitsbewijs (zoals rijbewijs) te tonen.
De persoon aan de ingang zal de QR-code op je certificaat scannen en je identiteit controleren. 

Op plaatsen en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, moet je ook een mondmasker dragen. Dus Covid Safe Ticket + mondmasker.

Moet ik een mondmasker dragen als er een CST gevraagd wordt?

Ja, je moet nog steeds een mondmasker dragen. 

Wanneer krijg je een extra certificaat voor de boosterprik?

Je nieuwe certificaat is 2 tot 7 dagen na je derde prik beschikbaar in je CovidSafeBE-app. Ben je 64 jaar of jonger? Dan kan je dat certificaat pas gebruiken 14 dagen na je vaccinatie, vanaf dan wordt het door de scanners ook pas aanvaard. Geen nood: je vorige certificaat blijft gewoon geldig als CovidSafe-ticket, want dat toont dat je volledig gevaccineerd bent.

Hoe wordt er op je certificaat vermeld dat je volledig gevaccineerd bent?

Wanneer je het Johnson & Johnson-vaccin ontving, volstaat één prik. Je volledige inenting wordt dus weergegeven als 1/1.
Voor elke andere combinatie van vaccins, zal een volledige inenting worden weergegeven als 2/2. Ook wanneer je bv. eerst het Johnson & Johnson-vaccin kreeg en daarna Pfizer.
Wie een derde prik krijgt, ontvangt ook een derde certificaat. Je ziet 3/3 dosissen op je derde certificaat, tenzij je een risicopatiënt bent in een leeftijdscategorie die nog niet in aanmerking kwam voor een derde prik, in dat geval zie je 2/2 dosissen vermeld (om je privacy te beschermen).

Hoe kan ik als uitbater of organisator een coronapas scannen?

Je kan een coronapas scannen via de gratis mobiele app CovidScanBE. Je kan de certificaten verifiëren aan de hand van een identiteitskaart of rijbewijs. ​

Moeten kinderen ook een coronapas tonen?

Als ouder kan je de certificaten van minderjarige kinderen opvragen.

 • Vanaf zes jaar hebben kinderen mogelijk een certificaat nodig om te kunnen reizen. Bekijk hiervoor de reisadviezen.
 • Vanaf 12 jaar en twee maanden hebben kinderen een coronapas nodig om binnen te mogen op een evenement. 
 • Vanaf 16 jaar hebben kinderen een coronapas nodig voor een bezoek aan horecazaken en fitnesscentra.

Hoe vraag je certificaten aan voor je kinderen?

Onderstaand filmpje legt uit hoe je certificaten kan aanvragen voor je kinderen.

Kan je het filmpje niet zien? Dan heb je wellicht bepaalde cookies uitgeschakeld.
Verander hier jouw cookie-toestemmingen.