Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.

Project silobanden opengesteld

Het probleem van de silobanden is voor landbouwers goed bekend. Jarenlang gebruiken zij oude banden om het plastic folie over hun veevoer of over hun gras- of maïskuil op zijn plaats te houden. Vaak zitten ze dan echter met overtollige of beschadigde silobanden waar ze geen blijf mee weten. In samenwerking met de Boerenbond en ABS werkten de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) en Recytyre een plan uit om het probleem van de silobanden bij landbouwers aan te pakken in het Vlaams Gewest. Door de aanpassing van de wetgeving (VLAREMA) en een gezamenlijke inspanning van de OVAM en Recytyre om de kostprijs voor de landbouwers te drukken, kunnen landbouwers nu een beroep doen op gespecialiseerde bedrijven om de silobanden op een wettelijke en betaalbare wijze om te ruilen of te laten verwijderen.

Er bestaan op heden 2 afzonderlijke projecten:
1) De inzameling van overtollige silobanden
Landbouwers die hun activiteiten stopgezet of afgebouwd hebben kunnen bij de OVAM een aanvraag indienen voor de subsidiëring van de inzameling en verwerking van hun silobanden. Sinds 1 november 2013 werd dit project opengetrokken naar actieve landbouwers.
2) De ruil van beschadigde silobanden
Voor actieve landbouwers die nog gebruik maken van silobanden is het sinds 1 januari 2013 mogelijk hun beschadigde banden in te ruilen tegen afvalbanden van betere kwaliteit. De losgekomen staaldraag riskeert immers een gevaar te betekenen voor hun runderen. De aangepaste wetgeving laat nu toe dat ze hiervoor een initiatief nemen. De ruil gebeurt volgens het 1-tegen-1-principe, dus één versleten band tegen één intacte band. Alleen banden van personenwagens, motorfietsen of lichte bestelwagens komen hiervoor in aanmerking. De kosten van de ruiloperatie zijn wel ten laste van de landbouwer.

Hoe?
De procedure voor inzameling en ruil start als de landbouwer bij OVAM een aanvraag indient. Het aanvraagformulier wordt volledig ingevuld en verstuurd naar OVAM. Na controle ontvang je een goedkeuring van OVAM en een lijst van inzamelaars die de ophaling/ruil kunnen uitvoeren. Je moet zelf de inzamelaar contacteren, een offerte aanvragen en de nodige praktische afspraken maken (tijdstip van ophaling, manier van aanlevering ...). Na de opahling ontvang je van de inzamelaar een identificatieformulier en een factuur. Igv inzameling bezorg je een kopie van de factuur, het identificatieformulier en de goedkeuring van OVAM aan Recytyre, die instaat voor de gedeeltelijke terugbetaling.

Tegemoetkoming
Indien de aanvraag tot ophaling wordt goedgekeurd, kan tot twee derde van de factuur terugbetaald worden. Let wel, de terugbetaling geldt voor maximaal 500 banden van personenwagens, motorfietsen of lichte bestelwagens en is beperkt tot maximaal € 0,97 per band (inclusief btw). De maximale tegemoetkoming per dossier bedraagt dus 485 euro (500 banden x € 0,97). Hoewel de terugbetaling zich beperkt tot maximaal 500 banden, kan je op hetzelfde moment alle overtollige banden laten ophalen. Daarnaast kan je tegelijkertijd een deel van de versleten banden ruilen tegen intacte afvalbanden. Op die manier ga je op je bedrijf na één grote opruimoperatie opnieuw met een propere lei van start. Door het inzamelen en het ruilen te combineren, beperk je ook de transportkosten. Voorwaarde is wel dat je op het aanvraagformulier duidelijk aangeeft hoeveel banden je wilt laten ophalen en hoeveel banden je wilt ruilen. Ook bij de aanvraag tot terugbetaling (in het kader van het inzamelproject) moet de factuur duidelijk beide operaties vermelden.

Informatie
Alle informatie kun je nog eens nalezen in de voorwaarden en handleiding of op de website van Recytyre (www.recytyre.be ). Daar vind je ook de lijst van inzamelaars die je kunt contacteren.