Memorandum ouderenraad
Tegen 2030 zal Vlaanderen meer dan 2,1 miljoen 60-plussers tellen. Dat betekent dat tegen het einde van de aankomende lokale legislatuur ruim 30% van de bevolking ouder dan 60 jaar zal zijn. En ook de oudste groep ouderen groeit pijlsnel: tussen vandaag en 2030 stijgt het aantal 80-plussers met meer dan 20%.
Als lokaal bestuur sta je daarbij voor een duidelijke uitdaging: zorgen dat elke inwoner op een actieve en kwaliteitsvolle manier ouder kan worden, en kan deelnemen aan het leven in onze gemeente. De omgeving die je daarvoor als lokaal bestuur creëert, en de mate waarin die een antwoord biedt op de wensen en noden van wie ouder wordt, zal daarin doorslaggevend zijn.
Een succesvol lokaal ouderenbeleid begint met ook oog voor diversiteit. Want zowel in leeftijd als in levenssituatie lopen ‘ouderen’ sterk uiteen. Van de engagementen die ze opnemen, over de kansen en kwetsbaarheden die ze ervaren, tot de cultuur en de netwerken waar ze deel van uitmaken.
Een leeftijdsvriendelijke gemeente erkent die diversiteit en de uiteenlopende competenties van ouderen. Iedereen krijgt er de kans om actief ouder te worden. Ouderen kunnen er blijven participeren en zich blijven ontplooien. Drempels worden weggenomen en waar nodig wordt ondersteuning voorzien. De waardevolle rollen die ouderen vervullen worden er erkend en gewaardeerd. Met het oog op de toekomst moeten we daarop verder bouwen.
In dit memorandum in aanloop naar de lokale verkiezingen in 2024 geeft de ouderenraad Wortegem-Petegem de belangrijkste ambities en actiepunten voor een succesvol lokaal ouderenbeleid mee in volgende punten.
Wij willen samen met het bestuur bouwen aan een leeftijdsvriendelijke omgeving!