Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
phishing

Brandweer

Wortegem-Petegem is aangesloten bij de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen. De hulpverleningszone Vlaamse Ardennen omvat Brakel, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm.

De brandweerkorpsen Brakel, Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem staan in voor de dienstverlening binnen de zone.

De hervorming van de Civiele Veiligheid (brandweer en Civiele Bescherming), waarbij vanaf 1 januari 2015 de brandweerkorpsen hervormd worden naar hulpverleningszones, heeft drie belangrijke doelstellingen:

  • een optimale organisatie van de hulpverlening aan de bevolking
  • het vergroten van de veiligheid van burgers en hulpverleners
  • professionalisering van het werkkader voor de leden van de hulpdiensten, onder andere inzake opleiding, materiaal, standaard operationele procedures, uniform statuut van beroeps- en vrijwillige brandweer

Zo kan heel vlot zonaal materiaal en personeel ingezet worden bij specifieke of grotere interventies. De basisprincipes die gehanteerd worden bij de uitwerking van de hervorming van de civiele veiligheid zijn onder andere:

  • een uniforme werking van de hulpverleningszones, die op eenzelfde, efficiënte en veilige manier tussenkomen bij interventies
  • een doorgedreven samenwerking en efficiëntere taakverdeling tussen hulpverleningszones en de Civiele Bescherming
  • innovatie, waarbij de beste middelen, opleidingen, procedures en regelgeving onderzocht worden en best practices uitgewisseld worden
  • schaalvergroting, met een efficiëntere besteding van budget tot gevolg.

Dringende oproepen
T 112

Niet-dringende oproepen
T 055 31 15 60

Brandweerzone Vlaamse Ardennen
Bedrijvenpark Coupure
9700 Oudenaarde
www.bvlar.be

De Brandweerzone Vlaamse Ardennen komt tussen bij een veelvoud aan interventies: zowel dringende (brand, ongeval, etc.), als bij niet-dringende (wespenverdelging, reinigen openbare weg, etc.). Deze dringende interventies zijn allen kosteloos, maar voor sommige interventies dient een retributie te worden betaald. Hiervoor zult u (of in specifieke gevallen de vastgestelde vervuiler) dus, na de interventie, een factuur ontvangen. Op de website www.bvlar.be (onder het luik ‘Brandweer nodig’ en ‘Kostprijs’) vindt u alle modaliteiten en kosten terug die gepaard gaan met een betalende interventie.

Retributiereglement Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen 

Aanpassing retributiereglement BVLAR 

Rechtzetting retributiereglement BVLAR 

In het retributiereglement zijn de kosten voor interventie en prestaties van de brandweerdiensten vastgelegd.

Brandpreventie

Bij een aanvraag van een bouwadvies is het advies van de brandweer betalend.

Alle tarieven vindt u in het retributiereglement.

Brandweer worden

Alle info kan je terugvinden op www.ikwordbrandweer.be