Veiligheids- en netheidsaspecten van een evenement
“De organisator is verantwoordelijk voor de veiligheid op zijn evenement en moet alle voorzorgmaatregelen nemen om de veiligheid en het ordentelijk verloop van het evenement te garanderen, de veiligheid van de bezoekers te waarborgen en de hinder tot een minimum te beperken!”
De hele procedure rond de aanvraag en vergunning van evenementen en de bijhorende richtlijnen voor organisatoren is opgesteld met als doel een veilig evenement te kunnen organiseren. De veiligheid van een evenement is in grote mate te realiseren door het toepassen van een aantal reglementen en richtlijnen door de organisator zelf.
Daarnaast kunnen de veiligheidsdiensten aan bijkomende preventie doen d.m.v. adviezen, veiligheidsrondgangen, het opstellen van noodplanningszones (NPZ) en Bijzondere Nood- en Interventieplannen (BNIP) en het opstellen van evaluaties. Deze maatregelen zorgen ervoor dat jij als organisator ondersteund wordt in het nemen van de verantwoordelijkheid op je evenement.
Veiligheid
Afhankelijk van de aard en omvang van jouw evenement, kunnen een aantal veiligheidsaspecten en -richtlijnen van toepassing zijn:
- Richtlijnen ter bescherming tegen brand- en paniekrisico’s in instellingen van tijdelijke aard (tenten, braderij, loodsen …)
- Checklist drank- en eetstanden
- Checklist tijdelijke inrichtingen
- Dronewetgeving in België
- Reglement publiek toegankelijke inrichtingen
- Het inzetten van eigen vrijwilligers voor bewakingsactiviteiten: algemene informatie en het aanvraagformulier voor toestemming voor bewakingsactiviteiten dat dient opgeladen te worden in het evenementenformulier (https://ikorganiseer.be/organiseren/bewaking).
Brandveiligheid
Extra tips en tricks kan je hier terugvinden.
Netheid
Als organisator ben je verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van het afval dat ontstaat als gevolg van je evenement. Dit is zowel het afval op het terrein zelf als in de omgeving.
Organiseer je een publiek evenement? Je kan per evenement maximaal 5 evenementenafvalzakken gevuld met restafval en die maximum 15 kg/stuk wegen, aanbieden voor ophaling. Onder restafval wordt verstaan: klein brandbaar afval dat niet tot één van de selectief ingezamelde afvalfracties behoort. P+MD, glas, papier en karton kan via de geijkte kanalen afgevoerd worden. In geen geval kunnen scherpe voorwerpen of gevaarlijk afval in de evenementenafvalzakken aangeboden worden.
De aanvraag voor ophaling bezorg je 3 dagen voor de ophaaldatum aan de milieudienst.
Verzamel de zakken op een gemakkelijk bereikbaar punt. De afvalzakken worden enkel opgehaald indien ze zijn voorzien van de sticker voor evenementen-afvalzakken.
Een evenementenafvalzak van 60 liter kost € 5,00.
Vraag jouw evenementenafvalzakken aan via dit formulier.
Wist-je-datje: naast vuilniszakken kan je ook afvaleilanden gebruiken. De gemeente en de intercommunale IVLA hebben de handen in elkaar geslagen om te voorzien in een aantal eilanden. Wil je graag een of meerdere afvaleilanden gebruiken op je evenement? Je kan ze aanvragen via het algemeen aanvraagformulier voor materiaal dat je toevoegt aan je digitale evenementenaanvraag.
Aansprakelijkheid
Als je een evenement organiseert, is het belangrijk je voldoende te verzekeren tegen eventuele schadegevallen.
Op de website ikorganiseer.be vind je alle actuele en correcte informatie met betrekking tot zowel aansprakelijkheid als verplichte verzekeringen en andere verzekeringen.
Weet dat er ook een gratis vrijwilligersverzekering bestaat die vooral interessant is voor occasionele en tijdelijke activiteiten, of bij extra activiteiten. Deze verzekering vervangt dus niet de verplichte verzekeringen van verenigingen voor haar vaste activiteiten.