Slachtbewijzen
Registratie van eigenaars voor een particuliere slachting
Iedereen die eigenaar is van een dier (zelf gekweekt of pas aangekocht) en dit voor particulier gebruik wil laten slachten, moet geregistreerd zijn.
De eigenaar laat zich registreren bij de gemeente en bekomt een registratienummer.
Deze registratie is éénmalig.
Slachtaangifte
De slachtaangifte gebeurt bij de gemeente, ten laatste 2 werkdagen en ten vroegste 10 dagen vóór het slachten.
De eigenaar brengt het beslagnummer mee.
Varkens, schapen, geiten en herten
Voor deze dieren is een aangifte van een particuliere slachting noodzakelijk indien deze buiten het slachthuis gebeurt.
Runderen en kalveren
Vermits deze dieren enkel nog in een slachthuis mogen geslacht worden, kan de gemeente geen slachtaangifte registreren.
Wel is een registratie als eigenaar nodig.
Gevogelte, konijnen en wild
Buiten het slachthuis is geen slachtaangifte vereist. Voor slachtingen in het slachthuis moet de eigenaar geregistreerd zijn.