Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.

Sterrenregister

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is een ingrijpende en emotionele ervaring, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ouders van kindjes die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting kunnen dit kindje echter niet wettelijk laten registreren bij de gemeente.

De VVSG, minister Rutten, vzw Boven de Wolken, Berrefonds vzw en Met Lege Handen bundelen nu hun krachten om het sterrenregister in de schijnwerpers te zetten. Een eerste stap in het rouwproces is vaak de symbolische erkenning van het kindje. Het is niet omdat een baby nog niet oud genoeg is volgens de wettelijke termijnen dat het niet bestaat voor de ouders en families, en dat zij geen verdriet hebben. Vzw Boven De Wolken ijvert al jaren voor meer erkenning voor sterrenouders.

Naar aanleiding van wereldlichtjesdag op 10 december 2023 besliste het gemeentebestuur op de gemeenteraad van 21 december 2023 om ook in Wortegem-Petegem een sterrenregister op te starten. Dit stelt ouders in staat om het bestaan van hun kindje symbolisch te laten erkennen op lokaal niveau.

Elke ouder woonachtig in Wortegem-Petegem kan zijn kindje laten registreren, ongeacht de zwangerschapsduur (ook voor kindjes die ouder waren dan 140 dagen), zonder beperking in tijd, hoe lang het ook geleden is. Ouders moeten geen bewijs tonen om hun kindje te kunnen registreren.

Juridisch zijn er geen gevolgen verbonden aan het sterrenregister, het biedt wel steun voor sterrenouders. Er is geen groter verdriet dan dat van een ouder die een kind verliest, ongeacht wanneer dit gebeurt. Maar er bestaat op administratief vlak een andere behandeling voor ouders die een kindje na minder dan 140 dagen zwangerschap verliezen. Al heeft het geen juridische gevolgen, toch willen de lokale besturen alle sterrenouders symbolisch erkennen.

‘Al deze mooie initiatieven benadrukken het belang van erkenning en herinnering voor ouders van stilgeboren kindjes, en bieden een gevoelige en ondersteunende manier om met dit verlies om te gaan’, klinkt het bij Anneleen Fransen, oprichtster van vzw Boven de Wolken.

Je kan je kindje laten registreren vanaf 1 maart 2024 na afspraak op de dienst burgerzaken.