Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
landbouwhuisdier

Registreer jouw dier bij Sanitel


Verplichte registratie kameelachtigen

Op 21 april 2021 trad de Europese dierengezondheidswet in voege. Deze wetgeving verplicht dat ook houders van kameelachtigen geregistreerd worden in Sanitel, dit is de databank van het FAVV ontwikkeld voor de identificatie en registratie van de Belgische veestapel. Ook als je al aangesloten bent bij bv. een alpacavereniging. Daarnaast legt deze wet ook verplichtingen over het identificeren van deze dieren en bepaalde registraties op. Wat staat je precies te doen als houder van kameelachtigen, waaronder de alpaca’s en lama’s?

Wie moet zich laten registreren en hoe?

Zodra je minstens één kameelachtige houdt, laat je je registreren via DGZ. We adviseren je om dit zo spoedig mogelijk te doen door het registratieformulier ingevuld aan DGZ te bezorgen. Deze invulinstructie kan je hier alvast bij helpen.

Welke administratieve verplichtingen moet ik als houder nakomen?

• Je houdt een register bij met de aanwezige dieren. Elke aankomst, vertrek en sterfte vul je binnen de 7 dagen in het register aan. Ook elk nieuw geboren dier moet je inschrijven in dit register binnen de 7 dagen na de identificatie (zie verder). Waar haal je zo’n register? Van zodra je beslag geactiveerd is, bezorgt DGZ jou dit.
• Bij elke aankomst of vertrek van een kameelachtige op je beslag maakt de vervoerder een verplaatsingsdocument van deze beweging in drievoud op zodat ook de laad- en losplaats een exemplaar kunnen bijhouden. De vervoerder bezorgt zijn exemplaar binnen de 7 dagen aan DGZ om te registreren in de Saniteldatabank.
• Je geeft jaarlijks via de 15-decembertelling door hoeveel kameelachtigen er bij jou aanwezig zijn. DGZ herinnert je hier steeds aan begin december.
Stop je met het houden van kameelachtigen? Dan is het belangrijk om deze stopzetting aan DGZ te melden.

Identificatie van de dieren?

Kameelachtigen die bij jou worden geboren, moeten uiterlijk op de leeftijd van 9 maanden geïdentificeerd worden en eerder indien ze vroeger bij jou vertrekken. De gebruikelijke identificatie van kameelachtigen gebeurt met een injecteerbare transponder (chip), zoals bij de paarden. Dit is een geldige identificatie. Hiervoor contacteer je je dierenarts. De wetgeving voorziet ook de mogelijkheid om te identificeren aan de hand van 2 oormerken, één in elk oor. Deze kan je bij DGZ bestellen via een bestelbon.

Kan ik zelf mijn registratie bekijken en beheren? Welke tool is voorzien?

Nadat je geregistreerd bent en je van DGZ een beslagnummer en logingegevens ontvangen hebt, kan je je gegevens raadplegen via Veeportaal. De kosten voor het gebruik van deze toepassing zitten vervat in de jaarlijkse retributie die je aan DGZ betaalt.

Wat zal dit kosten?

Houders van kleine herkauwers betalen op vandaag een jaarlijkse retributie van € 13,00 aan DGZ zolang hun beslagnummer actief staat. In de toekomst zal deze retributie ook geïnd worden bij houders van kameelachtigen.

Waar vind ik alle info terug?

Neem zeker een kijkje op onze website www.dgz.be/kleine-herkauwers/i-r. Schrijf je onderaan de homepagina van ons website ook in voor onze nieuwsbrief voor houders van kleine herkauwers zodat we je vlot kunnen bereiken met nieuwe info.

We nodigen je ook graag uit voor onze webinar op maandag 7 maart 2022 om 19u. Schrijf je hiervoor in via deze link zodat je de dag voordien de link ontvangt om deel te nemen via Teams.