Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.

Het plaatsen van camerabewaking/slimme deurbel

Wil je graag je woning extra beveiligen door het plaatsen van camerabewaking of een slimme deurbel (met camera)? Dat kan, maar je moet wel sedert 2018 rekening houden met enkele wettelijke verplichtingen.

Deze verplichtingen zijn afhankelijk van de plaats waar je de camera wil hangen. Voor privéwoningen, let op dat je camerabeeld geen openbare weg vertoont, gelden volgende verplichtingen:

 • De camera moet geregistreerd worden via www.aangiftecamera.be. Deze aangifte dient jaarlijks gevalideerd worden. De aangifte dient te gebeuren door de verwerkingsverantwoordelijke (persoon die beslist heeft om de camera te plaatsen).
 • Je moet een register bijhouden van de beeldverwerkingsactiviteiten. Hierin dient vermeld te worden hoe je de beelden verwerkt en voor welke doeleinden je ze gebruikt. Vergeet vooral niet dat de Gegevensbeschermingsautoriteit of een politiedienst dit register ten alle tijde kan opvragen.
 • Je moet een pictogram aanbrengen aan de ingang van de bewaakte woning. Dit om betrokken personen op de hoogte te brengen van het feit dat ze gefilmd worden. Pictogram camerabewaking
  Op dit pictogram dient het volgende vermeld te worden:
  • ‘Camerabewaking – Wet van 21 maart 2007’
  • Naam van de verwerkingsverantwoordelijke of zijn vertegenwoordiger (bv. bewakingsfirma)
  • Het postadres en in voorkomend geval ook het e-mailadres, website en/of telefoonnummer van de verwerkingsverantwoordelijke of zijn vertegenwoordiger.

Let wel op dat enkel dit pictogram mag gebruikt worden.
Gelijk welk ander logo of vermelding van camerabewaking is niet toegestaan.

Wil je meer weten, dan kan je voor meer informatie terecht op
https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/camera/bewakingscameras.