Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.

Unisono: Sabam en de billijke vergoeding in één

Sinds 1 januari 2020 regel je Sabam en de billijke vergoeding met één licentie en via één betaling op het platform van Unisono. Beide licenties werden geïntegreerd tot één met één betaling tot gevolg, dit om het de gebruikers van het repertoire zo eenvoudig mogelijk te maken. 

Sabam

Wanneer je muziek speelt op de werkvloer, in je zaak of tijdens een evenement heb je een licentie nodig voor het gebruik van het (inter)nationale repertoire van Sabam (de Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers). De vergoeding die je daarvoor betaalt, is het auteursrecht. Sabam verdeelt deze rechten aan haar auteurs, componisten en uitgevers, die op deze manier een eerlijke vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werken.

Billijke Vergoeding

Voor het spelen van opgenomen muziek in publiek toegankelijke ruimtes is een licentie nodig, de billijke vergoeding. Deze vergoeding zijn naburige rechten en is een financiële compensatie voor het gebruik van het muzikale repertoire van uitvoerende kunstenaars/artiesten en muziekproducenten.

Tot nog toe werd de billijke vergoeding geïnd door Honebel (voor de horecasector) en door Outsourcing Partners (voor andere sectoren, lokale radio’s en tijdelijke evenementen). Zij doen dit in opdracht van PlayRight en SIMIM, die respectievelijk de uitvoerende kunstenaars/artiesten en de muziekproducenten vertegenwoordigen. Zij verdelen deze billijke vergoeding vervolgens aan de leden die zij vertegenwoordigen.

Unisono: alleen maar voordelen

Je had dus tot voor kort twee verschillende licenties nodig. Maar daar kwam vanaf 1 januari 2020 verandering in. Unisono centraliseert beide, met één licentie en één betaling tot gevolg. Bovendien beperkt Unisono zich niet tot muziekgebruik. Ook wanneer je audiovisuele werken vertoont, een theaterstuk opvoert of literaire en visuele werken wil gebruiken, kun je via Unisono je licentie aanvragen.

Al jouw voordelen op een rij:

  • Administratieve vereenvoudiging: je regelt niet langer Sabam en de Billijke vergoeding via twee aparte licenties. Het platform van Unisono zorgt voor één licentie, gevolgd door één betaling.
  • Meer transparantie: je hebt zicht op hoe het geld dat je betaalt, verdeeld wordt over de verschillende partijen.
  • Meer gebruiksgemak: een persoonlijk account op MyUnisono waarmee je snel en eenvoudig jouw licentie aanvraagt. Je kunt er ook vrijblijvend tariefsimulaties maken en de status van uw dossier(s) in real time opvolgen.
  • Eén aansprekingspunt: wens je meer informatie over de verschillende licentietypes of heb je een vraag? De medewerkers van Unisono helpen je graag verder.

Meer info
www.unisono.be