Hartveilige gemeente
Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70%. Als hartveilige gemeente, plaatsten we verschillende AED-toestellen op openbare plaatsen en willen we zoveel mogelijk inwoners leren hoe ze een slachtoffer kunnen helpen.
Opleiding reanimeren en defibrilleren voor de burgers
De gemeente organiseert in samenwerking met Rode Kruis Vlaanderen twee opleidingsmomenten om een AED-toestel te leren gebruiken bij de reanimatie. De opleiding duurt drie uur.
- Wanneer:
Woensdag 22 november 2023 van 19u00 tot 22u00
Woensdag 29 november 2023 van 19u00 tot 22u00 - Waar:
Sporthal de Ruffel (polyvalente zaal)
Nellekensweg 1, Petegem - Inschrijven:
Via wortegem-petegem.i-active.be
of per mail naar sportdienst@wortegem-petegem.be
Wat is een AED?
Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.
Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.
Wie mag een AED gebruiken?
Iedereen.
Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken.
Is een AED veilig?
Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.
Hoe gebruik je een AED-toestel?
- De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan.
- Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.
- Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.
- Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken.
- Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.
- Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is.
Waar vind je een AED-toestel in Wortegem-Petegem?
- Gemeentehuis
- Wortegemplein
- VBS De Sterrenboom
- Voetbalclub Sparta Wortegem
- Ooikeplein
- Schoolke Moregem
- Rozenhof
- Sporthal de Ruffel
- GBS De Kouter
- VBS 't Hinkelpad
- WZC De Linde
- Voetbalclub KFC Petegem
- Domein de Ghellinck - kantine
- Bedrijfsgebouw Willy Naessens