Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
vuurwerk

Afvuren van vreugdesalvo's

Indien je vreugdesalvo's (vuurwerk dat gebruikt wordt ter viering van o.a. een nakend huwelijk, jubileum,..) wenst af te steken zowel op de openbare weg als op private domeinen, binnenplaatsen en op alle plaatsen die palen aan de openbare weg, moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij het gemeentebestuur.

Voorwaarden

  • Dit vindt plaats op het grondgebied van de gemeente Wortegem-Petegem.
  • Aan de vergunning kunnen specifieke voorwaarden verbonden worden.

Aanvragen

Wanneer?
Minstens 2 weken vóór de activiteit.

Hoe?
Vul het aanvraagformulier in.

Verder verloop?
Op basis van het advies van de betrokken dienst(en) beslist de burgemeester over het al of niet verlenen van de vergunning.

Kosten?
Het aanvragen van de vergunning is gratis.

Afhalen?
De vergunning wordt opgestuurd of via mail bezorgd.

Reglement

Art. 66 van het Algemeen Politiereglement van de gemeenten van de Politiezone Vlaamse Ardennen.

Afvuren van vuurwerk

Indien je feestvuurwerk (vuurwerk dat beantwoordt aan de criteria bepaald in de artikelen 2 en 3 van het MB van 03 februari 2000 tot vaststelling van de bijzondere veiligheidsvoorschriften inzake feestvuurwerk voor particulieren, hoofdzakelijk op basis van de erin vervatte pyrotechnische samenstellingen) wenst af te steken zowel op de openbare weg als op private domeinen, binnenplaatsen en op alle plaatsen die palen aan de openbare weg, moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij het gemeentebestuur.
Enige uitzondering hierop is het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Daarvoor dient u geen vergunning aan te vragen.

Voorwaarden

  • Dit vindt plaats op het grondgebied van de gemeente Wortegem-Petegem.
  • Aan de vergunning kunnen specifieke voorwaarden verbonden worden.

Aanvragen

Wanneer?
Minstens 2 weken vóór de activiteit.

Hoe?
Vul het aanvraagformulier in.

Verder verloop?
Op basis van het advies van de betrokken dienst(en) beslist de burgemeester over het al of niet verlenen van de vergunning.

Kosten?
Het aanvragen van de vergunning is gratis.

Afhalen?
De vergunning wordt opgestuurd of via mail bezorgd.

Reglement
Art. 68 van het Algemeen Politiereglement van de gemeenten van de Politiezone Vlaamse Ardennen.

Veiligheid betreffende feestvuurwerk

Voor de eindejaarsfeesten ligt er opnieuw vuurwerk in de etalages. Net zoals vele andere consumenten ga je er misschien kopen om het af te steken. Let op voor het gevaar: vuurwerk is geen speelgoed, het is een explosief! Geen sprake van dus om het even wat te kopen, bij om het even wie en om het even hoe te gebruiken!

Indien je niet wenst dat het feest een nachtmerrie wordt, neem je best een reeks voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen. We raden je aan de volgende raadgevingen letterlijk op te volgen om zo de feestelijkheden niet te bederven en vooral om jouw leven en dat van jouw gasten en buren niet in gevaar te brengen.

Veiligheidsmaatregelen
Indien je denkt feestvuurwerk af te steken neem dan de tijd om de brochure in bijlage te lezen, zo kan je onaangename verrassingen voorkomen.

Gevaar voor ogen en leven

Feestvuurwerk is geen ongevaarlijk speelgoed! Door het ontploffende karakter en de chemische stoffen is een ongeval snel gebeurd. Bij een ongeval is waakzaamheid geboden, zeker voor de ogen! Wat moet je doen wanneer je aan de ogen gewond raakt of indien een van de toeschouwers door het vuurwerk gewond is?

Blijf kalm en vertrek onmiddellijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Een oogwonde te wijten aan de inslag van vuurwerk kan inderdaad schade veroorzaken, die niet altijd onmiddellijk ontdekt wordt. Door een slecht verzorgde wonde kan jouw zicht al na enkele uren sterk afnemen of kan je zelfs blind worden. Enkel met een inwendig oogonderzoek door een oogarts kunnen de gevolgen van de verwonding aangetoond worden. Wanneer, na een ongeluk met vuurwerk, jouw kind felle pijnen ondervindt en in de ogen wil wrijven, laat het onmiddellijk stoppen want elke wrijving kan de bloeding of de ernst van de verwondingen doen toenemen.

Zeker niet doen

Breng zeker geen zalf aan, wellicht is de zalf niet steriel! Een zalf maakt de oogomtrek gladder en hierdoor kan de arts de wonde moeilijk verzorgen. Pijnstillers zijn in dit geval ook niet nuttig en bovendien kunnen sommige de bloeding verergeren.

Brandwonden mogen absoluut niet worden ingewreven met boter, tandpasta, olie, azijn, urine, … Een verbandgaas is verboden bij jonge kinderen door de aanwezigheid van kamfer wat aanleiding kan geven tot vergiftiging, stuiptrekkingen of zelfs coma.

Geen enkele brandwonde is zonder gevaar

Geen enkele brandwonde is zonder gevaar, zelfs oppervlakkige en kleine brandwonden die ontsteken of niet vlug genoeg genezen, kunnen blijvende littekens vormen. Dat kan voor het slachtoffer een echt drama zijn. Een ernstige brandwonde is voor het slachtoffer een levenstrauma: denk hieraan vooraleer feestvuurwerk af te vuren. Wees bijzonder waakzaam!