Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.
vos

De vos

Slimmer dan de vos - hou je kippenren vosvrij

Vossen zijn na een lange periode van bijna afwezigheid in Vlaanderen helemaal terug van weggeweest. Door de relatief grote oppervlakte van hun territoria en dankzij hun van nature groot aanpassingsvermogen, laten vossen zich regelmatig opmerken in de buurt van de mens. Vossen behoren tot onze inheemse fauna en vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem. Het zijn echte voedselopportunisten en ze eten wat het gemakkelijkst te vinden of te vangen is. Op het menu van de vos staan kleine zoogdieren en wilde vogels (die samen 55% van het voeidingsdieet van de vos uitmaken), regenwormen, insecten, aas en afval. Daarnaast durft hij ook wel eens pluimvee te roven uit een slecht afgesloten kippenren. Slaagt een vos er in een kippenren binnen te dringen, dan wordt zijn jachtinstinct - door de paniekerige dieren die niet kunnen wegvluchten - zo geprikkeld dat hij meer dieren doodt dan hij kan opeten. Deze slachtpartijen leiden er toe dat de vos op weinig sympathie kan rekenen. Een veel gehoorde reactie is dat de vos extra bejaagd moet worden.

Een intensieve bejaging of bestrijding biedt echter geen oplossing. Wanneer sterfte binnen de vossenpopulatie toeneemt (door bijvoorbeeld afschot), neemt ook de voortplanting toe. Meer jongen worden geboren die op hun beurt meer kans hebben om te overleven. Wanneer een vos sterft, komt er een territorium vrij voor een meestal jongere vos. Jonge dieren zijn minder dominant, waardoor meer vossen op eenzelfde oppervlakte kunnen leven.

Wees slimmer dan de vos en hou je kippenren vosvrij!

De meest eenvoudige oplossingen zijn vaak het meest doeltreffend:

  • Vossen zijn overwegend nachtdieren, je kippen 's nachts onderbrengen in een afgesloten nachthok kan veel schade voorkomen. Tegenwoordig bestaan er deurtjes die automatisch sluiten wanneer het donker wordt.
  • Span een net boven je kippenren.

100 % vossenvrij

Wil je er echt zeker van zijn dat de vos niet tot bij jouw geliefd pluimvee komt, hou dan rekening met volgende principes:

  • een omheining moet minimaal 1,3 meter hoog zijn;
  • de maasgrootte mag maximum 3 tot 4 cm zijn;
  • bevestig de draad aan de buitenzijde van de palen en span de draad strak aan. Indien mogelijk, span een net boven de kippenren;
  • plooi de bovensten 40 cm van de draag naar buiten om, onder een hoek van 30° of bevestig één of enkele elektrische schrikdraden aan de buitenkant;
  • leg rondom de buitenzijde van de omheining een rij tegels, betonplanken, planken of gaas van 40 cm breed of graaf de draad 50 cm diep in.

Meer info:

De folder 'Slimmer dan de vos'
www.natuurpunt.be
www.vogelbescherming.be
www.zoogdierenwerkgroep.be
www.inbo.be
www.natuurenbos.be