Overslaan en naar de inhoud gaan
zwerfkattenbeleid

Zwerfkattenbeleid

Indien je zwerfkatten in jouw buurt hebt, kan je dit melden aan onze milieudienst op het nummer 056 68 81 14 of via milieudienst@wortegem-petegem.be.

Dierenwelzijn: teveel aan katten

Omdat er jaarlijks meer dan 20 000 katten in een dierenasiel terecht komen of op straat belanden, geldt sinds 1 april 2018 een sterilisatieplicht (en dus ook een identificatie- en registratieplicht) voor alle katten, ook voor die van particulieren. 

Waarom moeten alle huiskatten geïdentificeerd en geregistreerd worden?
Deze wetgeving zal op termijn leiden tot een vermindering van het aantal zwerfkatten en van het aantal katten dat in dierenasielen belandt. Dankzij de identificatie en registratie kunnen verloren gelopen katten ook sneller worden terugbezorgd aan hun eigenaar. Wanneer het dier niet geïdentificeerd is en wanneer men de eigenaar niet kan achterhalen, zal het beschouwd worden als zwerfdier en zou het na de reglementaire termijn van twee weken kunnen geëuthanaseerd worden.
Enkele harde cijfers: in 2010 vingen de asielen 33.138 katten op, waarvan er 699 teruggegeven konden worden aan de eigenaar, voor 17.371 katten werd er een nieuw gezin gevonden. 10.536 katten werden geëuthanaseerd.

Hoe zal de identificatie, de registratie en de sterilisatie van de katten worden gecontroleerd?
Gezelschapsdieren kunnen op een betrouwbare manier worden geïdentificeerd aan de hand van een elektronische chip. De chip, zo groot als een rijstkorrel, wordt ingeplant in de linkerkant van de hals. Dankzij deze chip kan het dier worden geregistreerd in een bestand waarin de gegevens van zijn eigenaar zijn vermeld. Wanneer een geïdentificeerde kat gesteriliseerd is, is het absoluut noodzakelijk om dit te vermelden in de bestanden. Door gebruik te maken van een chiplezer en door het raadplegen van de bestanden zullen de dierenartsen, de inspectiedienst Dierenwelzijn en de asielen dus kunnen nagaan of de katten wel degelijk geïdentificeerd en gesteriliseerd zijn.

Vanaf welke leeftijd mag men een kat steriliseren?
Momenteel zijn sterilisatie en castratie operaties die worden uitgevoerd vanaf het ogenblik dat de katten ongeveer 6 maanden oud zijn.

Klopt het dat het voor de gezondheid van een kattin nodig is dat ze minstens één keer jongen krijgt?
Er wordt beweerd dat minstens één nest de gezondheid van de moeder ten goede komt. Er bestaat echter geen enkele wetenschappelijke basis voor die redenering die de toename van de kattenpopulatie enkel maar in de hand werkt. Er zijn nog steeds veel mensen die moeilijk de beslissing kunnen nemen om hun kattin te laten steriliseren. Als men niet wil kweken is dat nochtans de beste oplossing om te voorkomen dat men opgezadeld wordt met een aantal kittens waar men geen weg mee weet. Er zijn te veel kittens die achtergelaten worden in asielen. Wie zijn kat laat steriliseren neemt zijn verantwoordelijkheid en denkt aan de gezondheid van zijn kat. Een gecastreerd mannetje zal minder vaak vechten en een gesteriliseerde kattin loopt minder risico op borsttumoren of baarmoederinfecties.

Heb je nog vragen?
Wil je meer weten over het meerjarenplan katten, klik dan op deze link of stuur een mail naar de dienst Dierenwelzijn.

Denk jij er aan om een kat als huisdier te houden?
Op de website adopteereendier.be krijg je met 1 muisklik het aanbod van alle asielen in Vlaanderen te zien. Zo vind je een huisdier dat perfect bij je past!