Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.

PMD-zak

Wat mag er vanaf 1 januari 2020 in de nieuwe blauwe zak?

Alles wat vandaag mag, en nog veel meer. In de nieuwe blauwe zak mogen naast de huidige PMD-verpakkingen nu ook alle plastic verpakkingen. Denk maar aan plastic potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken. Deze verpakkingen worden niet meer in het recyclagepark ingezameld.

Plastic verpakkingen

Flessen
Plastic flessen vind je in allerhande formaten en kleuren. Waters, fruitsappen, frisdranken, sportdranken, yoghurtdranken, ... De lege plastic flessen van dit alles kan je nog steeds sorteren in de nieuwe blauwe zak.

Flacons
Plastic flacons vind je in alle maten en kleuren. Douchegel en shampoo zitten bijvoorbeeld vaak in een flacon. Ook vloeibaar wasmiddel en afwasmiddel zijn het vaakst verkrijgbaar in een flacon. Al deze verpakkingen mochten al in de blauwe zak, maar mag je blijven sorteren in de nieuwe blauwe zak.

Schaaltjes, vlootjes en bakjes
Veel voedingswaren vind je terug in plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes. Denk maar aan charcuterie- en kaasschaaltjes, botervlootjes of bakjes voor champignons of aardbeien. Ook plastic dozen waarin bijvoorbeeld roomijs en cacaopoeder zit, mogen - eens leeggemaakt - in de nieuwe blauwe zak. Ook plastic dozen van niet-voedingswaren, zoals wasmiddelcapsules, kun je erin kwijt. 

Potjes en tubes
Zodra leeg, mag je yoghurtpotjes of plastic potten van kerstomaten, olijven of andere voedingswaren in de nieuwe blauwe zak sorteren. Ook in de badkamer kom je heel wat potjes en tubes tegen. Denk maar aan dagcrèmes of tubes tandpasta of haargel. Wanneer deze leeg zijn, mogen ook deze verpakkingen in de nieuwe blauwe zak.

Folies
Heel wat huishoudelijke producten worden verpakt in folie. Zo zijn multipacks van drankblikken vaak verpakt in plastic folie. Ook wc-papier en rollen keukenpapier worden in een plastic folie verpakt. Maar ook de folie rond magazines of folders mag je in de nieuwe blauwe zak kwijt.

Zakjes
Plastic draagtasjes vind je overal. Maar ook heel wat voedsel wordt aangeboden in een plastic zakje. Denk maar aan gemalen kaas, verse groenten, maar ook heel wat diepvriesproducten zoals vis, vlees, groenten, fruit, frieten,.. 

Metalen verpakkingen

Drank- en conservenblikken
Je blikje frisdrank kan je nog steeds gerust aan de PMD-zak toevertrouwen. Idem voor conservenblikken die je in alle formaten tegenkomt in de winkel. 

Spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica
Van de slagroomspuitbus in de keuken tot de bus haarlak in de badkamer: dergelijke metalen spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica horen thuis in de PMD-zak. Spuitbussen die geen verpakking zijn van voedsel of cosmetica bevatten echter vaak gevaarlijke producten en mogen niet in de blauwe zak. Zie hiervoor het deel 'Wat niet in de blauwe zak mag'.

Bakjes en schaaltjes
Bakjes en schaaltjes in aluminium mogen uiteraard in de PMD-zak. Denk maar aan een lasagneschaal of een schaaltje dierenvoeding.

Deksels, doppen en kroonkurken
Metalen deksels, doppen en kroonkurken van flessen of bokalen kan je nog steeds in de PMD-zak kwijt.

Drankkartons

Drankkartons
Laat je niet foppen door de naam: drankkartons zijn niet alleen voor dranken als melk of fruitsap. Veel andere voedingswaren vind je ook met deze verpakking terug, zoals soep, tomatenpassata, room, enzovoort. Al deze drankkartons gooi je in de PMD-zak.

Voor meer info kan je terecht op www.denieuweblauwezak.be.

Wat mag er niet in de blauwe zak?

  • verpakkingen die giftige of bijtende producten hebben bevat
  • injectienaalden, baxters en ander medisch afval
  • aluminiumpapier
  • piepschuim
  • motorolie

Algemene opmerkingen:

  • Maak de verpakkingen helemaal leeg voor u ze in de PMD-zak stopt.
  • Verpakkingen in een blauwe PMD-zak mogen een volume hebben van maximaal 8 liter.
  • Maak geen plastic bidons vast aan de touwtjes waarmee de blauwe PMD-zak wordt dichtgebonden.
  • Gebruik de juiste PMD-zakken met I.VL.A.-logo. Zakken van andere intercommunales zullen een weigeringsticker opgekleefd krijgen.
  • Sorteer correct, anders zal de PMD-zak geweigerd worden.

PMD-zakken kan je aankopen op het recyclagepark en op de dienst burgerzaken, tijdens de openingsuren,
of bij geregistreerde lokale handelaars.

Een rol van 12 PMD-zakken kost € 1,5.

Aangesloten lokale handelaars:

  • Het Linnenhuisje - Waregemseweg 65
  • Brandstoffen Dejap BV - Oudenaardseweg 59