Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeentelijke administratieve diensten en het OCMW blijven enkel op afspraak werken.
Een afspraak maken kan via het nummer 056 68 81 14. Bij de dienst burgerzaken kan je online een afspraak maken.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar neemt snel in aantal toe en is al verspreid over heel Vlaanderen. Ze valt honingbijen en andere inheemse insecten aan, die onze bloemen en planten bestuiven. Wortegem-Petegem zet vanaf dit voorjaar speciale vallen in om deze invasieve exoot te bestrijden. De nieuwe vallen proberen de koninginnen te vangen die verantwoordelijk zijn voor de overwintering van de wespensoort. 

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt. Ze kwam Europa binnen via een bonsai kwekerij in Frankrijk in 2004 en heeft zich sindsdien verspreid over Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en België. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen, en volledige nesten leeg te roven. Het is daarom belangrijk om deze wespensoort te bestrijden.

#kijkinuwkotNest

Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis. In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en maken een nieuw nest op een beschutte plaats, heel vaak in door mensen gemaakte locaties: schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels, speeltoestellen,…Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meters hoogte. In dit stadium van het nest is verdelging nog eenvoudig uit te voeren.

Een nest is meestal lichtbruin en begint met de grootte van een pingpongbal, maar wordt al snel groter en groter. Nesten kunnen aan het begin van de zomer al de grootte hebben van een volleybal.

Heb je een nest gespot? Dan kan je dat melden via www.vespawatch.be

Hoe herken je de Aziatische hoornaar? 

In België vind je twee soorten hoornaars: de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar. De Europese hoornaar is een inheemse soort en vormt geen bedreiging. Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. De hoornaar is van de kop tot de angel groter dan een muntstuk van 1 euro. de Aziatische hoornaar is zwart met gele pootjes. De Europese hoornaar is roodbruin met een geel achterlijf. 

Grootte Aziatische hoornaar

Hoe herken je de koningin?

In de herfst is de koningin van de kolonie gemakkelijk te onderscheiden van haar werksters. De koningin is te herkennen aan haar opgezwollen buik, haar vervagende oranje kleur, de afname van haar op het borststuk en, aan het einde van het seizoen, haar beschadigde vleugels. Aan de andere kant zijn de verschillen tussen werkers en potentiële toekomstige koninginnen amper zichtbaar voor het blote oog. Doordat koninginnen vetreserves opslaan voor de winter zijn ze zwaarder dan de werkers.
De koninginnen overwinteren op droge, beschutte plaatsen. Als de temperaturen stijgen tot 10 - 12 graden, ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap en gaan ze aan de slag. 

Spring trapping

Na haar winterslaap, bouwt de koningin van de Aziatische hoornaar eerst een embryonest. Die nesten vinden we meestal in tuinhuisjes of andere beschutte plaatsen in de buurt van mensen en water. In het nest legt de koningin twaalf eitjes. Hieruit worden larven geboren die ze zelf grootbrengt. Tijdens de zoektocht naar voedsel voor de larven, is de koningin kwetsbaar. Door op voldoende plaatsen selectieve vallen te plaatsen, proberen we de koningin te lokken en te vangen. Via gaatjes kunnen insecten in de val belanden. Insecten die kleiner zijn dan de Aziatische hoornaar kunnen de val verlaten. De Europese hoornaar is te groot om in de val te geraken. Op die manier vermijden we dat er andere insecten gevangen en gedood worden. Als je een koningin gevangen hebt, kan je die elimineren door de val een tijdje in de diepvries te stoppen. Elke koningin die wordt gevangen, is een nest minder dat zich later in het jaar kan ontwikkelen.

De vallen worden door de gemeente bedeeld aan particulieren. We proberen ze zo breed mogelijk te verspreiden over het grondgebied.

Wil je graag een val plaatsen in jouw tuin? Doe dan een aanvraag bij de milieudienst. Na verificatie van de locatie, en het aantal vallen in de directe omgeving, mag je een val ophalen in het recyclagepark (na afspraak met de milieudienst). 

Meer informatie:

Hoornaarval